Przepis na: Cebularze Składniki: Rozczyn: - 20 g świeżych drożdży lub 7g suchych - 1 płaska łyżka cukru - 50 ml letniej wody - 30 g mąki pszennej Ciasto: - 420 g mąki pszennej - 180 ml letniej wody - 1 jajko - 60 g masła, roztopionego - 1 płaska łyżka soli Początkowo miały to być takie tradycyjne cebularze z cebulą i makiem, na bazie ciasta drożdżowego, jednak mój mąż zaproponował żebym zrobiła takie jakie jedliśmy jako dzieci w naszych sklepikach szkolnych. Krok Do miseczki kruszymy 20 g świeżych drożdży, dodajemy płaską łyżkę cukru, 30g mąki oraz letnią wodę (ok. 50 ml). Dodatkowo: - 1 roztrzepane jajko - 5 mniejszych cebul - 3 łyżki oleju - 1 łyżeczka soli - ok. 150 g mozzarelli - mak Jak zrobić cebularze? Przyznaję się bez bicia, ale niestety nie było mi dane jeść takich oryginalnych np. z piekarni w Lublinie, więc postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce! ! Cebularze lubelskie Co ciekawe historia cebularzy sięga przełomu XIX wieku, w momencie gdy Żydzie zamieszkujący Lubelskie Stare Miasto wypiekali takie celowe placki z makiem. Sprzedawali go uliczni sprzedawcy, którzy pieczywo trzymali w wiklinowych koszach noszonych na plecach lub na ramieniu. Krok Krok Cebularze wstawiamy do nagrzanego piekarnika, piec ok 15-18 minut w temp. 190 stopni C do uzyskania złotego koloru.