Polecam nie tylko na święta :) Składniki: Ciasto kruche: - 3 szklanki mąki pszennej tortowej, - 6 żółtek, - 3 łyżki cukru drobnoziarnistego, - 1 kostka masła (zimnego), - 3 łyżeczki proszku do pieczenia, - szczypta soli. Masa serowa: - 1 kg białego sera sernikowego (zmielonego dwu/trzykrotnie np. gotowe wiaderko np. Wieluń Mój Ulubiony), - 2 jajka, - 1 budyń waniliowy (bez cukru), - ok. 1 szklanka cukru drobnoziarnistego, - 3/4 kostki masła. Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki, trzemy je na tarce na dużych oczkach lub kruszymy na górę. Wykonanie: Ciasto: Suche składniki łączymy ze sobą: 3 szklanki mąki, proszek do pieczenia z 1 kostką masła. Dzielimy na 2 części (w proporcji ok. 1/4 i 3/4), formułujemy z nich dwie kule. Białka ze szczyptą soli, ubijamy z cukrem, pod koniec dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, delikatnie mieszamy. Piana: - 5 białek, - 1 szklanka cukru drobnoziarnistego, - 1 łyżka mąki ziemniaczanej, - szczypta soli. Na koniec dodajemy brzoskwinie pokrojone w kostkę (odsączone z syropu). Ciasto nakłuwamy widelcem, wstępnie podpiekamy ok. 15 min. w rozgrzanym piekarniku do 180°C góra-dół. Z większej części wałkujemy ciasto do blaszki o wymiarach ok. 25x35 (poprzednio wyłożonej papierem do pieczenia). Zamiast wałkować je możemy pokruszyć/potrzeć na tarce, a następnie ciasto dociskamy dłonią do dna blaszki. Pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180°C góra-dół.