Krem z mleka w proszku: 1 kostka masła (200 g) pół szklanki mleka – 125 ml 2 szklanki mleka w proszku – ok. 240 g pół szklanki cukru – ok. 100 g (najlepiej cukier drobny do wypieków) szczypta soli Ciasto Minotaur – przepis na pyszne ciasto z kremem, które bez wątpienia jest hitem na święta, urodziny, czy też inne okazje. lekko czubate łyżki kakao – ok. 25 g pół szklanki cukru – ok. 100 g (najlepiej cukier drobny do wypieków) 4 jajka rozmiar M szczypta soli Już jakiś czas temu zaintrygowało mnie ono, gdy natrafiłam na nie na blogu Martyny ‘Prosty przepis na’. Kolejno dodawać po 1 łyżce mleka w proszku i ciągle miksować, już na mniejszych obrotach i tylko do czasu połączenia się składników. Składniki na ciasto: Biszkopt kakaowy: pół szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 75 g 3 Tak przygotowanym kremem czekoladowym wyłożyć wierzch ciasta i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Gorzką czekoladę pokruszyć na mniejsze kawałki, zalać śmietanką i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy masa będzie już odpowiednio sztywna i błyszcząca należy rozpocząć dodawanie żółtek, również pojedynczo, miksując na wolnych obrotach do czasu aż żółtko zostanie wchłonięte przez masę. Krem czekoladowy z mascarpone: 100 g czekolady gorzkiej 150 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 250 g mascarpone Jeśli uwielbiacie mleko w proszku, to gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu na ciasto Minotaur. Ciasto Minotaur wyszło przepyszne i z ręką na sercu mogę polecić je każdemu. Polecam także inne ciasto z mlekiem w proszku, a mianowicie ciasto Góra lodowa. Następnie masło wraz ze szczyptą soli utrzeć na jasny, puszysty puch, uważając, by nie zwarzyć masła. Najlepiej robić to na najwyższych obrotach miksera, ale nie miksować zbyt długo. Następnie dodawać łyżka po łyżce drobny cukier do wypieków (robić to stopniowo, by cukier się rozpuścił). Na koniec wsypać do masy przesianą przez sitko mąkę pszenną tortową oraz kakao. Ubić śmietankę z czekoladą na puszystą masę.