Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 150 g masła lub margaryny 80 g cukru pudru 1 jajko klasy M Dodatkowo: 1 puszka mleka słodkiego mleka skondensowanego lub 1 puszka/słoik gotowej masy krówkowej 1 pełna łyżeczka skórki pomarańczowej kilka małych bezików chrupiące kuleczki w czekoladzie (gotowa dekoracja, do kupienia w cukierniach) Od zagotowania wody gotujemy na małej mocy palnika, od czasu do czasu warto sprawdzić stan wody w garnku, w razie potrzeby trzeba dolać wrzątku. Prosty mazurek z kajmakiem Dziś dzielę się z Wami przepisem na prosty mazurek z kajmakiem. Tu proste zdobienia przy użyciu chrupiących kuleczek w czekoladzie (gotowa dekoracja do kupienia w cukierniach), małych bezików i skórki pomarańczowej. Możecie go przygotować z domową masą kajmakową lub w wersji szybkiej z gotową masą krówkową. Ciasto smarujemy kajmakiem – przygotowanym z mleka skondensowanego słodzonego lub gotowym z puszki lub słoika. Zalewamy wodą, tak by ta przykryła puszkę w całości i gotujemy około 2,5 godziny (puszka o pojemności 400 g). Czas pieczenia będzie różny w zależności od piekarnika, około 15-20 minut (ciasto należy obserwować). Z resztek w obsypanych mąką dłoniach formujemy wałeczki, którymi wylepiamy brzegi. Formę z ciastem schładzamy w lodówce przez 15-20 minut. Następnie przyciskamy te brzegi widelcem (najlepiej zanurzyć go na chwilę w mące), tworząc wzorek. W końcu warto czasem zaszaleć i osłodzić sobie dzień, prawda? Zagniatamy gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując rękę mąką.