Sałatka z kaszą gryczaną i burakiem

Sałatki
04.11.2018 16:31
Sałatka z kaszą gryczaną i burakiem

Składniki (na dwie porcje) 3/4 szklanki suchej kaszy gryczanej niepalonej jeden burak cukrowy (ok. 120 g) 150 g sera feta pół pomarańczy garść pomidorków koktajlowych 2 garście rukoli garść pestek dyni i słonecznika 2 łyżki posiekanej kolendry 2 łyżki oliwy/oleju łyżka octu winnego sól, pieprz Przygotowanie Fetę i buraka kroimy w kostkę tej samej wielkości, pomarańczę w plasterki, a pestki prażymy na patelni. Buraka smarujemy delikatnie oliwą, przyprószamy solą i pieprzem oraz zawijamy w folię aluminiową (w skórce). Żeby przyspieszyć pieczenie, możemy buraka przekroić na pół i każdą część oddzielnie owinąć w folię. Na talerzu kładziemy rukolę i na nią wykładamy sałatkę, dekorujemy pomarańczą i możemy podawać. Dziś w roli głównej kasza gryczana podana w formie szybkiej sałatki. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Można ich użyć jako zamiennik ziemniaków do obiadu, przyrządzać sałatki, kaszotto, smażyć placuszki i jeść także na słodko.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://analizasmaku.pl/salatka-z-kasza-gryczana-i-burakiem/