Tradycyjny wielkanocny biały barszcz na zakwasie

Agata
Wielkanoc
09.04.2020 10:20
Tradycyjny wielkanocny biały barszcz na zakwasie

Natomiast w wielu domach i biały barszcz i żurek przygotowuje się na bazie zakwasów mącznych, różnicując się w zależności od tego z jakiego rodzaju mai powstał dany zakwas. I tak, w pierwszym przypadku, czyli gdy mówimy o żurku, gotujemy go z dodatkiem zakwasu żytniego, natomiast biały barszcz powstaje na bazie zakwasu zrobionego z mąki pszennej. Tradycyjny wielkanocny biały barszcz na zakwasie Składniki: pęczek włoszczyzny 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 3 suszone grzyby 6 białych surowych kiełbas 200 ml pszennego zakwasu 1 szklanka serwatki 200 ml śmietany sok z kiszonej kapusty do smaku sól pieprz 1 łyżka majeranku Natomiast dziś chciałam Was zaprosić na biały barszcz, taki jaki gotowała moja babcia, Zawsze pojawiał się u nas na stole w wielkanocną niedzielę. Zupa może być czysta i tylko z dodatkiem ziemniaków, albo z pokrojonymi warzywami i białą kiełbasą lub z ugotowanym i pokrojonym na ćwiartki jajkiem. Zupa ta była podawana jako kompletny posiłek, czyli na talerzu mogliśmy znaleźć pokrojoną w plasterki białą domową kiełbasę, ugotowane na twardo jajko i ugniecione ziemniaki. Wszystkie zupy zakwaszane przy pomocy naturalnych kwasów owocowych czy warzywnych, to barszcze, natomiast te gotowane z dodatkiem z zakwaszanej mąki, to są żury i żurki. Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami! Na naszym wielkanocnym stole zawsze musiał pojawić się biały barszcz. Dodatkowo: 4 jajka ugotowane na twardo 4 ugotowane ziemniaki Wykonanie: Włoszczyznę obieramy, warzywa kroimy na mniejsze części i wkładamy do sporego garnka. Staram się w pełni kultywować tę rodzinną tradycję, więc w moim białym barszczu będzie również domowa biała kiełbasa i serwatka. Tylko teraz nasuwa się nam pytanie czy to ma być biały barszcz czy żurek? Oczywiście te dwie zupy różnią się miedzy sobą, podstawowa sprawa to sposób w jaki są one zakwaszane.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2020/04/wielkanocny-bialy-barszcz-na-zakwasie.html