Żurek wielkanocny

Wielkanoc
09.04.2020 10:50
Żurek wielkanocny

Zapraszam Was także na przepisy na Wielkanoc: – domowa biała kiełbasa – jajka faszerowane paluszkami krabowymi – jajka faszerowane mango – farbowanie jajek barwnikami – łosoś marynowany w whisky – śledź w czosnku i majeranku – łosoś marynowany w koprze i wódce – rolady z szynką i sałatką jarzynową – sałatka jarzynowa – jajka z awokado – jaja z suszonymi pomidorami – mazurek kajmakowy – przepis na pasztet – jajka faszerowane Przygotowanie: ok 1 h i 20 minut Ilość porcji: 4 Składniki: – 500 białej kiełbasy surowej – 2 l bulionu lub domowego rosołu – 500 ml zakwasu na żurek – 2-3 listki laurowe – 1 łyżeczka majeranku suszonego – 2 ząbki czosnku – 2-3 łyżeczki chrzanu – kilka jaj ugotowanych na twardo – 2-3 łyżki śmietany 18% – sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: - Do garnka wlej gorący bulion i dodaj do niego surową białą kiełbasę i listki laurowe. Jeśli zrobiliście już dobry zakwas na żurek w domu, lub kupicie dobrej jakości zakwas w sklepie, czas na przygotowanie najlepszego domowego żurku na Wielkanoc. Koniecznie z białą kiełbasą, koniecznie z jajkiem, z odrobiną czosnku, chrzanu, majerankiem. Gotuj na niewielkim ogniu przez 1 godzinę (15 minut jak podają niektóre przepisy nie wystarczy). - Żurek wlewaj do głębokich talerzy i podawaj z ugotowanym jajkiem przekrojonym na pół. Smacznego!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://nietylkopasta.pl/zurek-wielkanocny/