Myślę też, że jeśliby duże pomidory podmienić na koktajlowe ten problem powinien znacznie się zminimalizować;) 1 główka sałaty masłowej 3 pomidory malinowe 1 pęczek rzodkiewek 1 ogórek zielony 1 mały pęczek szczypiorku 4 jajka 2 op. serka wiejskiego sos: 4 łyżeczki musztardy 2-3 łyżeczki miodu 3 łyżeczki oliwy z oliwek 1-2 łyżeczki białego octu winnego 1 łyżeczka wrzącej wody sól, pieprz Umyte pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż, przelewamy wrzątkiem, a po chwili usuwamy skórkę. Udostępnij Zapisz Taka sałatka to troszkę lżejsza wersja sałatki śmieciowej, którą publikowałam na blogu jako jedną z pierwszych (TUTAJ przepis). Składniki na sos umieszczamy w słoiczku z wieczkiem i energicznie potrząsamy aż do połączenia. Na wierzchu rozkładamy ćwiartki jajek oraz pozostały serek wiejski. Po przestudzeniu obieramy i kroimy na ćwiartki. To świetna opcja na lato, gdy warzywa są najsmaczniejsze. Serek wiejski przekładamy na sito, pozostawiamy do osączenia.
🍴 Sałatka warzywna z sosem miodowo-musztardowym: idealna propozycja na zdrowy obiad
- Liczba porcji: 4
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 200 kcal
- Tłuszcz: 14 g
- Węglowodany: 18 g
- Białko: 2 g
Składniki
- 1 mała główka sałaty
- 1 czerwona papryka
- 1 ogórek
- 1 mała cebula
- 2 pomidory
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki musztardy
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Sałatka warzywna z sosem miodowo-musztardowym to idealne danie dla osób, które cenią sobie zdrowy styl życia. Jest nie tylko smaczna, ale i niezwykle prosta w przygotowaniu. Do jej wykonania potrzebne są jedynie świeże warzywa oraz sos miodowo-musztardowy, który dodaje sałatce wyjątkowego, słodko-kwaszastego smaku. To doskonała propozycja na lekki obiad lub jako dodatek do grillowanych potraw. Sałatka jest również odpowiednia dla wegan i wegetarian. Co ważne, można ją przygotować w zaledwie 15 minut. Jest to więc idealne rozwiązanie, gdy niespodziewanie zjawiają się goście lub nie masz po prostu czasu na przygotowanie skomplikowanych obiadów. Polecamy serwować sałatkę od razu po przygotowaniu - wtedy warzywa są najbardziej chrupiące. Gwarantujemy, że ten przepis przypadnie do gustu każdemu!
- Zacznij od przygotowania sosu. W małym słoiku połącz miód, musztardę i oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Sos odstaw do lodówki.
- Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Paprykę, ogórek, cebulę i pomidory pokrój w kostkę.
- Warzywa umieść w dużej misce, a następnie polej sosem miodowo-musztardowym. Dokładnie wymieszaj, aby sos pokrył wszystkie składniki.
- Podawaj sałatkę od razu po przygotowaniu, aby warzywa pozostały chrupiące. Smacznego!
🍴 Krzepiąca sałatka warzywna z sosem miodowo-musztardowym
- Liczba porcji: 4
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 150 kcal
- Tłuszcz: 5g
- Węglowodany: 20g
- Białko: 3g
Składniki
- 1 główka sałaty lodowej
- 1 papryka czerwona
- 1 ogórek
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- olej roślinny do smaku
Przepis
Sałatka warzywna z sosem miodowo-musztardowym to doskonały pomysł na zdrowy i sycący posiłek. Jest to danie, które z powodzeniem może zastąpić tradycyjny obiad - jest syte, a jednocześnie lekkostrawne. Sałatka składa się z wielu warzyw, które dostarczają organizmowi potrzebnych witamin i minerałów. Sos miodowo-musztardowy dodaje sałatce niepowtarzalnego, pikantnego smaku. Przygotowanie sałatki jest bardzo proste i szybkie, więc nawet kiedy masz bardzo mało czasu na przygotowanie posiłku, możesz cieszyć się smacznym i zdrowym danie. Ta sałatka jest również doskonałym rozwiązaniem na lunch do pracy - łatwo można ją zapakować i zabrać ze sobą. To danie jest nie tylko smaczne, ale i bardzo kolorowe, co z pewnością wpłynie na poprawę humoru podczas posiłku. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu!
- Umyj i osusz wszystkie warzywa.
- Sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki. Paprykę, ogórek, marchew i cebulę pokrój w niewielkie kawałki.
- Wszystkie składniki wrzuć do dużej miski i delikatnie wymieszaj.
- W małym słoiku zmieszaj łyżki miodu, musztardę, sól, pieprz i olej roślinny. Dobrze wymieszaj, aby stworzyć sos.
- Sos polej po sałatce i delikatnie wymieszaj. Podawaj od razu, aby warzywa były chrupiące.