Sernik Wielkanocny – idealny!

Asia
Ciasta
04.04.2020 21:51
Sernik Wielkanocny – idealny!

Przygotowanie: 20 min Pieczenie: 65-70 min Łącznie: 85 min Liczba porcji: 14-16 Składniki: Kruche ciasto: 260 g mąki pszennej 130 g zimnego masła 2 płaskie łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka np. Wieluń lub Piątnica 80 g miękkiego masła 1 szklanka cukru np. drobnego 6 dużych jajek 1 białko 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub pasty waniliowej 1 budyń waniliowy (proszek, ok. 40g) lub 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej opcjonalnie 1/2 łyżeczki przyprawy do sernika opcjonalnie odrobina skórki pomarańczowej Dodatkowo: 100 g czekolady mlecznej 50 ml śmietanki kremówki 30% czekoladowe jajeczka do dekoracji 1 łyżka płatków migdałowych Krok 1 Kruche ciasto Do miski wsypujemy mąkę pszenną (260 g), cukier puder (2 płaskie łyżki), proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki), a także dodajemy zimne masło (130 g), żółtko oraz zimną wodę (1 łyżka). Krok 7 Dodajemy na końcu cukier z prawdziwą wanilią lub pastę waniliową (1 płaska łyżeczka), a także budyń waniliowy lub skrobię ziemniaczaną (3 łyżeczki). Pieczemy najpierw sernik przez 30 minut w temperaturze 170 stopni, a następnie pieczemy przez 50 minut w temperaturze 155 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Jeśli boisz się tego zabiegu to włóż na dolnej półce piekarnika blaszkę z wodą – fajnie się sprawdza naczynie żaroodporne. Chyba, że masz starszy piekarnik i np. bardziej Ci się przypala wierzch lub spód to musisz sam ocenić, w którym miejscu wypieki pieką Ci się najbardziej równomiernie. Można go zmielić dwukrotnie w maszynce (jeśli używasz wiejskiego twarogu w kostce) lub użyć twarogu z wiaderka. Sernik wielkanocny super się prezentuje i pięknie się kroi na talerzyki. Jeśli chcesz bardziej mleczny smak masy serowej to zamiast szklanki cukru – dodaj 200 g mleka zagęszczonego słodzonego z puszki i pół szklanki cukru np. drobnego. Krok 4 Masa serowa W misce miksujemy miękkie masło (80 g) oraz cukier (1 szklanka)*. Starałam się wszystko bardzo dokładnie opisać dodając dużo zdjęć krok po kroku, dzięki czemu nie powinieneś mieć jakichkolwiek problemów z jego wykonaniem. Na dolnej półce można włożyć inną blaszkę napełnioną wodą, aby w trakcie pieczenia było cały czas parowanie. Z tego przepisu sernik nie opada, nie jest także napowietrzony poprzez ubijanie białek. Zanim zabierzesz się za jego wykonanie zapoznaj się najpierw z całym przepisem. Pyszny sernik Napisałam, że jest to sernik idealny, ponieważ moim zdaniem dawno nie wyszła mi tak smaczna, aromatyczna masa serowa. Nie wyjmujemy sernik od razu po skończeniu się czasu jego pieczenia. Możesz użyć twaróg z wiaderka lub samodzielnie zmielić dwukrotnie tłusty twaróg w kostce. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy sernik w zamkniętym piekarniku przez 20 minut. Studzimy przy naprawdę lekko uchylonych drzwiczkach – ja często wkładam nawet drewnianą łyżkę w szczelinę drzwiczek piekarnika żeby ten dopływ zimnego powietrza był mały. Często mi piszecie wiadomości w stylu – “Dlaczego nie wychodzą mi serniki… Opcjonalnie dodajemy przyprawę do sernika (1/2 łyżeczki) oraz skórkę pomarańczową (1 łyżeczka). Przygotowałam obszerny wpis- Ciasta na Wielkanoc >> , w którym znajdziesz sporo fajnych inspiracji. Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Pieczemy przez około 15-17 minut w temperaturze 190 stopni. Co zrobić, aby sernik wyszedł idealny, nie opadł, ani nie popękał? Przede wszystkim: Trzeba się trzymać przepisu i stosować się do opisywanych wskazówek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://poprostupycha.com.pl/przepis/sernik-wielkanocny-idealny/