Grillowane sataye z kurczaka z sosem orzechowym

Martyna
Obiad
04.04.2020 19:57
Grillowane sataye z kurczaka z sosem orzechowym

Składniki na sataye: – 500g polędwiczek z kurczaka – 3 łyżki sosu sojowego – 1 łyżka miodu – 1 chili – 1/2 limonki – 2cm kawałek imbiru – 2 ząbki czosnku – garść liści kolendry Składniki na sos orzechowy: – 180 ml mleczka kokosowego – 5 łyżek masła orzechowego – 1 łyżka sosu sojowego – 1 łyżka soku z limonki – 1 łyżeczka brązowego cukru – szczypta chili SATAYE: Miód i sos sojowy łączymy ze sobą. Po tym czasie mięso nabijamy w harmonijkę na patyczki i grillujemy na grillu domowym przez około 8-10 minut lub grillu ogrodowym ok. 25 minut, pamiętając o odwróceniu mięsa na drugą stronę. W tak przygotowanej marynacie zanurzamy polędwiczki kurczaka (jeżeli nie mamy polędwiczek, kroimy mięso w długie paski), mieszamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. W związku z tym, mam dla Was wspaniały przepis na sataye z polędwiczek kurczaka. Wiadomo, obecna sytuacja zmusza nas do pozostania w domu, a nie wszyscy mamy taras, czy ogród, wtedy warto skorzystać z grilla domowego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/grillowane-sataye-z-kurczaka-z-sosem-orzechowym/