Biszkopt blaszka o średnicy 18 cm. 4 jajka M 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej( szklanka o pojemności 250 ml) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka octu 3/4 szklanki cukru 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka kawy rozpuszczalnej użyłam kremowej Krem kawowy 300 gramów serka mascarpone 350 ml słodkiej śmietanki minimum 30% 2 pełne łyżki cukru pudru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej łyżka gorącej wody Dodatkowo ok.3-4 łyżki dżemu z kwaskowych owoców 1/3 szklanki mocnej osłodzonej kawy do nasączenia Bezy i kakao do dekoracji Biszkopt Białka oddzielić od żółtek i ubijać ze szczyptą soli na gęstą pianę następnie cały czas miksując dodawać stopniowo cukier. Krem włożyć do lodówki na ok. 1-2 godziny Następnie krem dzielimy na dwie równe części 2 łyżki odkładamy do posmarowania wierzchu. Ponownie nasączamy kawą, smarujemy dżemem i wykładamy drugą część kremu, wyrównujemy i przykryć ostatnim blatem, Wierzch smarujemy odłożonym kremem i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc. Wlać strumieniem ciągle miksując na mniejszych obrotach kawę rozpuszczalną z alkoholem. Pierwszy dolny blat przekładamy ponownie do tortownicy lekko nasączamy mocna kawą, smarujemy dżemem i wykładamy pierwszą warstwę kremu, wyrównujemy i przykrywamy kolejnym blatem biszkoptowym. Śmietankę ubijać wraz z cukrem pudrem gdy zacznie tężeć dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone . Płynną żelatynę wlać strumieniem do gotowego kremu cały czas miksując na średnich obrotach. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, kawą rozpuszczalną i przesiać przez sito. Żelatynę rozpuścić wkładając naczynie do gorącej wody lub włożyć do mikrofalówki na 10 sekund! Żółtka wymieszać z octem i dodawać raz po razie ciągle miksując do ubitych białek.