Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej – u mnie typ 550 mąka TOTA* 1 szklanka ciepłej wody (250 ml) 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli *uda się też np. z typ 450 Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i oliwę z oliwek. Taki pszenny chleb przygotowuje się naprawdę prosto i wyjątkowo szybko – nie licząc czasu wyrastania ciasta, ale to nie ominiecie 😉 Ten cudowny i pachnący domowy chleb drożdżowy z chrupiącą skórką smakuje z każdym dodatkiem. Wstępnie mieszamy składniki drewnianą łyżką, a następnie przez kilka minut wyrabiamy ciasto ręką (w razie potrzeby rękę podsypujemy delikatnie mąką). Ja osobiście nie mogę się nigdy doczekać, aż wystygnie by zjeść z dobrym masłem i odrobiną soli. Przykrywamy go ściereczką i odstawiamy jeszcze na 30 minut, aby ciasto jeszcze podrosło. Nacinamy dowolnie chlebek i lekko go też oprószamy mąką z wierzchu. Przez pierwsze 15 minut piekę bez termoobiegu, później go włączam i co jakiś czas szybko spryskuję chlebek wodą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. Powinien być miękki w środku i chrupki z zewnątrz. Dziś mam dla Was przepis na pyszny domowy chleb. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy je do miski. Po tym czasie krótko wyrabiamy ciasto i formujemy chlebek. A poza tym od razu przypomina się dzieciństwo 😉 Nie skracajcie tych czasów, bo od tego zależy późniejszy wygląd (struktura) chleba. Polecam i Wam ten najłatwiejszy przepis na pszenny chleb. Układamy je w naczyniu lub na blaszce. Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika na środkową półkę. Chleb można też upiec w foremce keksowej.