Składniki: 200 g półtłustego twarogu 200 g masła lub margaryny 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru wanilinowego kajmak – u mnie o smaku orzechowym Przygotowanie: Do miski przekładamy twaróg, rozdrabniamy go widelcem. Rogaliki pieczemy w nagrzanym do 180 stopniu piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec można na chwilę włączyć termoobieg, aby rogaliki ładniej się zarumieniły). I choć osobiście nie pijam jej codziennie, to nie wyobrażam sobie by w moich szafkach mogło zabraknąć dobrej kawy. Czas pieczenia będzie różny w zależności od piekarnika i wielkości rogalików – u mnie około 35 minut. Ciasto rozwałkowujemy na coś w rodzaju koła i kroimy na trójkąty. U mnie dziś mała słodka rozpusta z kajmakiem o smaku orzechowym. Rogaliki układamy (w odstępach) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dziś zapraszam Was na waniliowo-serowe rogaliki z kajmakiem. Kawa budzi i dodaje energii na resztę dnia, wspaniale komponuje się ze słodkimi wypiekami, jest idealną towarzyszką rozmów. Nic nie przebije tego pięknego zapachu, który wydobywa się gdy mielę ziarna kawy. Tworzymy z niego kulę i wkładamy do schłodzenia do lodówki na minimum 1 godzinę (to ważne!). Na każdy trójkąt nakładamy kajmak i zwijamy całość zaczynając od szerszego końca. Przygotowuję je zawsze, gdy zostaje mi w lodówce kawałek sera. Choć dla nas takie święto przypada o wiele częściej 😉