Mazurek makowy

Weronika
Wielkanoc
04.04.2020 8:31
Mazurek makowy

Do ostudzonego maku dodać miód, amaretto i pokrojone w kostkę bakalie (rodzynki wcześniej namoczyć w gorącej wodzie i odsączyć) żółtka utrzeć z cukrem i stopniowo połączyć z wystudzonym makiem, tartą bułką i pokrojonymi bakaliami na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek, wymieszać szpatułką i wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia piec 45 minut w 180*C zagotować śmietanę kremówkę, wrzucić kostki czekolady, wymieszać. Polecam!4 jajka125 g maku + 125 ml wody lub mleka1/2-1/3 szklanki cukru pudru/ksylitolu1 łyżka naturalnego miodu2 łyżki tartej bułki10 dkg bakalii (orzechy, rodzynki, suszone owoce)1 łyżka amaretto lub olejek migdałowy50 g ciemnej czekolady + 50 ml śmietany kremówkiskórka pomarańczowa do ozdobyPrzygotowanie: Wiele smacznych mazurkowych przepisów pojawiło się już na blogu, dzisiaj mazurek makowy dla mojego makowego ciastkożercy i wszystkich innych wielbicieli makowych wypieków. Mazurek jest pełen bakalii, wykończony polewą czekoladową usianą aromatyczną skórką pomarańczową, oczywiście domowej roboty.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.gotujzdrowokolorowo.pl/2020/04/mazurek-makowy.html