Pomidorowa zupa rybna z pieczonych pomidorów

Weronika
Zupy
08.09.2020 8:41
Pomidorowa zupa rybna z pieczonych pomidorów

Składniki na 4 porcje: 1 l bulionu rybnego + dodatkowo 4 porcje dorsza 1,500-1,800 pomidorowych malinowych tymianek, sól 1 szklanka czerwonej soczewicy 1,5 szklanki wody sól, pieprz 1 łyżka octu jabłkowego zielenina Przygotowanie: - bulion rybny z okrawków dowolnej ryby przygotuj z przepisu na blogu. Dodaj ocet jabłkowy dosmacz solą i pieprzem, następnie dodaj porcje dorsza, zagotuj i pozostaw garnek z rybą na ogniu przez kilka minut, aż ryba dojdzie - rozlej na talerze, ułóż porcje ryby. Najlepsza z zup rybnych jakie przygotowałam, pomidorowa rybna, ale nie na zwykłym przecierze z pomidorów, a pomidorach upieczonych wcześniej w piekarniku. Odstaw - pomidory przekrój na pół, większe na 4 plastry, usuń piętki i odrzuć. Wówczas lepiej przetrzeć pomidory przez sito, chociaż szkoda, bo przypieczone skórki i pestki mają mnóstwo aromatu - czerwoną soczewicę opłucz zimną wodą na sitku. Tak przygotowane pomidory do prawdziwa eksplozja smku, esencjonalny, lekko dymny posmak sprawia, że jesz, jesz i trudno poprzestać na jednej porcji. Odcedź na sitku - połącz bulion z pomidorową pulpą i zagotowuj.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.gotujzdrowokolorowo.pl/2020/09/pomidorowa-zupa-rybna-z-pieczonych.html