Ażurowe naleśniki (na kefirze)

Julianna
Dania mączne
03.04.2020 18:52
Ażurowe naleśniki (na kefirze)

Polecam też inne przepisy na naleśniki: - Dutch baby – historia i przepis - Naleśniki - przepis podstawowy - Rosyjskie bliny - Amerykańskie pancakes - Crepes Suzette - płonące naleśniki Ażurowe naleśniki (na kefirze)Składniki (na ok 12 sztuk): 300ml kefiru 1 jajko 150-200ml mleka 1 szklanka mąki (szklanka o pojemności 250ml) 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka cukru z wanilią szczypta soli 2 łyżki oleju dodatkowo: olej do smażenia Kefir wymieszać z sodą, odstawić na kilka minut. Przed pierwszym naleśnikiem patelnię trzeba cienko posmarować olejem, nadmiar oleju zetrzeć papierowym ręcznikiem, a smażąc kolejne naleśniki jedynie przecierać patelnię tym natłuszczonym ręcznikiem. Z podanej porcji składników wyszło mi 12 naleśników, smażyłam je na patelni o średnicy 26cm. Ciasto wlewać na patelnię, kręcąc nią w ręku rozprowadzić ciasto po całej powierzchni. Przygotowując je warto pamiętać, żeby smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Naleśniki smażyć na ogniu pomiędzy średnim a mocnym. Usmażone naleśniki układać na talerzu. Ciasto odstawić na 20 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obiadgotowy.pl/2020/04/azurowe-nalesniki-na-kefirze.html