Prosty chleb pszenny

Asia
Śniadania
03.04.2020 22:45
Prosty chleb pszenny

Przepis na: Prosty chleb pszenny Przygotowanie: 80 min Pieczenie: 35 min Łącznie: 115 min Składniki: 500 g mąki pszennej chlebowej lub ewentualnie pszennej tortowej 25 g świeżych drożdży lub 7g suchych 1 płaska łyżka cukru 270 ml letniej wody 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżeczka soli opcjonalnie sezam lub mak Jak upiec chleb? W piekarniku można piętro niżej wstawić foremkę z nalaną wodą, aby w trakcie pieczenia było nieco pary, dzięki czemu chleb będzie mieć fajną chrupiącą skórkę. Jak raz wyjdzie Ci wspaniały chleb z chrupiącą skórką lub rozpływające się w ustach bułeczki to z pewnością nie wrócisz już do tych sklepowych. Gdy ciasto będzie już elastyczne (ja ok. 10 minut wyrabiałam w robocie kuchennym) to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia. Z kolei żeby mieć chrupiącą skórkę to polecam wstawić w piekarniku piętro niżej blaszkę z wodą, aby zapewnić wypiekowi idealną wilgotność. Krok 1 Do miseczki kruszymy 25 g świeżych drożdży, dodajemy 1 płaską łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz letnią wodę (ok. 100 ml). Do większej miski wsypujemy przesianą (ok. 480g) mąkę, 1 łyżkę miękkiego masła, 170 ml letniej wody, łyżeczkę soli oraz wyrośnięty rozczyn. Zapraszam do wypróbowania najnowszego przepisu na prosty chleb pszenny, do którego będziesz potrzebować świeżych lub suchych drożdży. Chleb pszenny Ten pyszny chleb pszenny wymaga, aby odpowiednio długo wyrobić ciasto drożdżowe. Do przygotowania tego chleba potrzebna jest mąka pszenna chlebowa lub w ostateczności zwykła mąka tortowa. Całość wyrabiamy za pomocą robota kuchennego (z końcówką – hakiem do ciast drożdżowych) lub zagniatamy ręcznie. (W przypadku drożdży instant nie robimy rozczynu tylko mieszamy po prostu wszystkie składniki i zagniatamy gładkie ciasto.)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://poprostupycha.com.pl/przepis/prosty-chleb-pszenny/