Składniki: 0,6 kg schabu bez kości 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 3 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 2 łyżeczki majeranku 1 pełna łyżka masła 3 liście laurowe Przygotowanie: Mięso przekładamy do miski i nacieramy dokładnie mieszanką przypraw: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, granulowany czosnek i majeranek. Tak przygotowane mięso można podać na ciepło na obiad (w towarzystwie powstałego podczas pieczenia sosu) lub na zimno w formie wybornej domowej wędliny. Jeśli użyjecie mięsa od 1 kg lub cięższego, to pamiętajcie, by stosować się prostej zasady: Mięso pieczemy zgodnie z zasadę 1 kg mięsa – 55 minut +5-7 minut zostawione w wyłączonym piekarniku. Schab pieczony w rękawie Dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszny pieczony schab. Tak przygotowane mięso wkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki, a najlepiej na całą noc. Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, posypujemy rozgniecionymi w dłoniach liśćmi laurowymi i na wierzch nakładamy łyżkę masła.