mleka 2 jajka 25-30 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru szczypta soli 2 jabłka cukier puder do posypania olej do smażenia Do dużej miski przesiewamy mąkę. Za pomocą łyżki wykładamy na olej porcje ciasta i smażymy racuchy z obu stron na złoto. Drożdżowe racuchy z jabłkami, takie jak od babci:) 2 i 1/2 szkl. Udostępnij Zapisz Drożdżowe racuchy, chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, z kawałkami pysznych jabłek. Nikt nie wiedział, jak przygotować je, by wyszły takie jak te babcine. Kiedy przestała gotować, racuchy wychodziły już nie takie. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut do wyrośnięcia. W końcu udało mi się znaleźć przepis, który doskonale oddaje smak tamtych lat. Dla Was takie racuchy to też smak dzieciństwa? Uwagi: nie trzeba czekać, aż drożdże zaczną rosnąć.