My z Piotrem kochamy rosół z każdego mięsa, czy to z kurczaka, z kury, czy wołowy, z indyka , a nawet czerninę na bazie rosołu z kaczki mimo, że ten jest bardzo tłusty. Składniki na rosół z udek: 3 udka z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 1 por 1/3 selera 1 cebula 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilkanaście ziaren czarnego pieprzu Ulubiony makaron do rosołu Przygotowanie rosołu z udek: Udka dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Ja wolę z udek przygotować błyskawiczny sos z kurczakiem i śmietaną i podać na drugie danie. Moja babcia kiedyś pracowała w sklepie kolonialnym i miała dostęp do kurkumy, zawsze szczyptę dodawała do rosołu, więc do rosołu z udek też dodałam. Rosół z udek podajemy gorący z makaronem i natką pietruszki. Wystarczy jak przygotujemy wszystkie składniki: umyjemy i obierzemy warzywa, następnie razem z mięsem umieścimy w jednym garnku i gotujemy na wolnym ogniu przez około 2 godziny. No właśnie co z tym makaronem, czasami przygotowuję do rosołu domowy makaron, czasami lane kluski, drobne kluseczki, a czasami gotujemy ziemniaki. W tym przepisie są 3 udka, czy jak kto woli 3 ćwiartki kurczaka, więc wystarczy 1 ½ litra wody, ale 2 litry też mogą być. Co jest paradoksem, my jemy rosół cały rok, nawet w upalne dni, bo rosół jak i gorące napoje ugaszą pragnienie skuteczniej niż te zimne. Rosół to jedna z tych zup, która swój smak i aromat uzyskuje po długim gotowaniu, potrzebuje więc nieco cierpliwości. Kryzysowy rosół z udek kurczaka, tani i smaczny. To kto idzie gotować rosół z udek, tani i smaczny! Rosół gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 1 ½ – 2 godziny. A zatem dziś klasyka gatunku: rosół z udek. Rosół z udek.