Brownie

Anna
Ciasta
31.03.2020 17:20
Brownie

Raz jeszcze podaję czas pieczenia brownie do wyboru: 22-23 minuty - puszyste, wilgotne, rozpływające się brownie 24-27 minut - miękkie, jednak troszkę bardziej zwarte brownie - takie jak u mnie na zdjęciach 28-32 minuty - zwarte, wypieczone brownie, mniej rozpływające się Po upieczeniu możesz od razu wyjąć brownie z piekarnika. Liczba porcji: 1100 g brownie Kaloryczność kcal: 440 w 100 g Dieta: wegetariańska 6 średnich jajek - lub 7 małych lub 5 bardzo dużych 200 g gorzkiej czekolady - najlepiej 70 % 250 cukru - trzcinowy ciemny lub mieszanka ze zwykłym niecała szklanka mąki pszennej - 140 g 200 g masła - cała kostka 3 łyżki oleju - 30 g 100 g kakao - 10 łyżek pół płaskiej łyżeczki soli ewentualne dodatki: rum, wanilia, wiśnie, maliny, orzechy.. Możesz też część połamanej czekolady zostawić do wyłożenia na wierch ciasta lub też udekorować je pasującymi do czekolady owocami: maliny, borówki, wiśnie, jeżyny, porzeczki..Brownie piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni z opcją pieczenia góra/dół (upewnij się, że piekarnik jest już faktycznie nagrzany). Czas pieczenia: 22-23 minuty - puszyste, wilgotne, rozpływające się brownie 24-27 minut - miękkie, jednak troszkę bardziej zwarte brownie - takie jak u mnie na zdjęciach 28-32 minuty - zwarte, wypieczone brownie Naczynie do pieczenia: foremka o wymiarach 22 x 25 cm lub 24 x 24 cm, lub tortownica o średnicy 24 cm Pieczenie brownie: 175 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół Brownie przepis Kostkę prawdziwego masła (200 gramów) roztop w kąpieli wodnej na minimalnej mocy palnika, w rondelku z grubym dnem lub ewentualnie w mikrofali. Wybraną formę wyłóż papierem do pieczenia (foremka o wymiarach 22 x 25 cm lub 24 x 24 cm, lub tortownica o średnicy 24 cm). Porada: Zamiast orzechów pekan możesz też wyłożyć na brownie orzechy laskowe prażone, orzechy włoskie lub nawet kleksy z masła orzechowego. Możesz też udekorować brownie świeżymi malinami, jagodami, porzeczkami lub wiśniami lub też polać je owocami gotowanymi. 200 gramów, czyli klasyczne dwie tabliczki czekolady gorzkiej posiekaj grubo lub połam w dłoniach na spore kawałki. W tym momencie można już przelać ciasto do formy i upiec brownie na samym kakao, bez czekolady. Czekolada kocha lody, więc zapraszam Cię po przepis na moje lody domowe , które warto podać w towarzystwie ciepłego brownie. Zobacz jak upiec wilgotne i mocno czekoladowe brownie z dużą ilością jajek, czekolady gorzkiej i z prawdziwym masłem. Aby zaś brownie miało lekko ostry smak, możesz też dodać szczyptę chili lub pieprz cayenne. Sięgnęłam po cukier brązowy trzcinowy oraz po nierafinowany cukier trzcinowy dark muscovado w proporcjach pół na pół. Jak na ciasto brownie jest to nieduża ilość cukru. Jeśli pokroisz brownie jeszcze lekko ciepłe, to kawałki czekolady będą się rozkosznie rozpływać po cieście. Zamiast zwykłego masła możesz użyć masło klarowane lub też olej kokosowy - ta sama ilość. Porada: Razem z jajkami możesz też dodać ekstrakt, pastę lub esencję waniliową. Możesz jednak śmiało użyć wyłącznie cukru trzcinowego lub nawet samego białego cukru drobnego. Zapraszam po mój najlepszy przepis na brownie . Wymieszaj masło z cukrem na tyle, by nie było w masie większych grudek. Użyłam zatem 150 gramów czekolady gorzkiej 70 % oraz 50 gramów mlecznej czekolady. Polecam jednak podążać za przepisem, ponieważ brownie z czekoladą smakuje nieziemsko. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Formę umieść na środkowej półce lub o półkę niżej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aniagotuje.pl/przepis/brownie