Składniki na frytki belgijskie z piekarnika (2 porcje): 6-7 średniej wielkości ziemniaków łyżka cukru 2 łyżki oleju sól Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w paski o grubości jaką lubimy. Co prawda wymagają trochę więcej pracy niż zazwyczaj poświęca się frytkom, gdyż trzeba je najpierw obgotować z wodzie z cukrem, a potem dokładnie osuszyć, ale elekt końcowy jest tego wart. Ze względu na pandemię już trzeci tydzień siedzę w domu i do głowy przychodzą mi dziwne pomysły: ostatnio frytki podałam ze smażoną z warzywami wątróbką. Frytki belgijskie z piekarnika są ekstra chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Na wrzącą wodę wrzucamy pokrojone ziemniaki i gotujemy na średnim ogniu przez pięć minut. Następnie otwieramy piekarnik, przekładamy frytki łopatką czy widelcem na drugą stronę i pieczemy jeszcze około 10 minut.