Gwiazda makowa

Anna
Ciasta
18.12.2019 15:18
Gwiazda makowa

Liczba porcji: około 1500 g ciasta Kaloryczność kcal: 420 w 100 g ciasta Dieta: wegetariańska Składniki na ciasto drożdżowe - 4 szklanki mąki pszennej - 640 g - pełna szklanka ciepłego mleka - 250 ml - 6 żółtek średnich jajek - 2 saszetki suchych drożdży 14 g - pół kostki masła - 100 g - 1/3 szklanki cukru - około 100 g - szczypta soli Składniki na masę makową - 250 g niebieskiego maku - 50 g drobnych rodzynek - 25 g orzechów włoskich - 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy - 2 łyżki miodu - 50 g drobnego cukru - łyżeczka masła - 2 białka jajek Składniki na lukier cytrynowy - 3 łyżki soku z cytryny - 18 g - 10 łyżek cukru pudru - 120 g Makowiec gwiazda Lukier cytrynowy idealnie pasuje do ciasta drożdżowego ze względu na połączenie słodyczy z kwaśnym smakiem soku z cytryny. Czas wyrastania ciasta: 60 minut Forma na ciasto: duża blacha piekarnika oraz papier do pieczenia Wymiar gwiazdy makowej: średnica około 32 cm Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Pokruszone lub poszatkowane orzechy (mogą być również orzechy pekan), miód i cukier, masło, dowolne rodzynki (większe można pokroić na kawałki) oraz kandyzowana skórka z pomarańczy, cytryny lub też cytronu. Ostrym nożykiem podziel ciasto na pół pomijając ślad po szklance, czyli nie nacinaj ciasta w miejscu wyznaczonym przez szklankę/wykrawaczkę. Taki zaczyn połącz z resztą składników na ciasto i szykuj je dalej tak samo, jak z suszonymi drożdżami. Papier do pieczenia połóż na formie, na której będzie się piekła gwiazda makowa. Gwiazda makowa jest pyszna i na ciepło i po przestudzeniu, a nawet na 4 dni od upieczenia. Ja na początku ciasto wyrabiam chwilę dłońmi a następnie przenoszę pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Na placku z ciasta drożdżowego rozłóż przygotowaną masę makową. Lukier kładłam na jeszcze lekko ciepłej gwieździe makowej, dlatego na zdjęciu nie zdążył zastygnąć. Drożdżowa gwiazda z makiem to jedno z ciekawszych ciast, które można upiec na Święta. Najlepiej wówczas umieścić ją na szerokim garnku lub misce i przelać całą masę na środek. Jedną kulę rozwałkuj na placek o średnicy około 30 cm i przenieś na blaszkę wyłożoną papierem. Następnie wykonaj kolejne nacięcie, by ciasto podzielić równo na 4 części (na krzyż). Na sam środek placka przyłóż na chwilę szklankę lub wykrawaczkę do ciastek, czy pierogów. Masa makowa to połowa porcji z mojego przepisu na uniwersalną masę makową do wypieków. W ten sposób nie będzie potrzeby ponownego przenoszenia szerokiego placka ciasta na blaszkę/formę. Z tą różnicą, że po odciśnięciu z nadmiaru wody mak należy dwókrotnie zmielić w maszynce. Każdy kawałek dziel znów na pół i jeszcze raz na pół. W trakcie nagrzewania piekarnika gwiazda makowa jeszcze trochę urośnie na blaszce do pieczenia. Przepis zawiera dokładny opis oraz zdjecia wykonania gwiazdy krok po kroku. - pyszny świąteczny makowiec - ciasto idealne do zabrania w gości - najlepsze ciasto drożdżowe Makowiec gwiazda Gwiazda makowa to typowo świąteczne ciasto drożdżowe z dodatkiem domowej masy makowej. Ja czasem mieszam rodzynki z żurawiną (50 g rodzynek i 50 g żurawiny). i umieść go na pierwszym placku z masą makową Dodaj szczyptę soli oraz dwie saszetki suszonych drożdży i 1/3 szklanki cukru, czyli około 100 gramów cukru. Ciasto drożdżowe piecz przez około 30.. do 35 minut, do zarumienienia z wierzchu. Drożdżową gwiazdę makową umieść w piekarniku, na środkowej półce. Ze składników na ciasto uszczknij 3 łyżki mąki. Ciasto przykryj ściereczką bawełnianą lub folią i odstaw do wyrastania na pełną godzinę. Szykując ciasto drożdżowe wzorowałam się na moim faworycie. Ciasto wyjmij na czysty blat lub stolnicę obsypaną mąką. Gwiazda makowa to nic innego jak najlepsze ciasto drożdżowe oraz pyszna masa makowa. Tę samą czynność wykonaj po kolei z kolejnymi parami kawałków ciasta. Wystarczy temperatura do 30 stopni, by zaczyn w 20 minut zamienił się w buzującą pianę. Ja zazwyczaj umieszczam naczynie z zaczynem w lekko nagrzanym piekarniku. Jeśli zaś masz mak w całości, wówczas postępuj tak samo, jak w przypadku maku mielonego. Po kilku minutach wyjmij formę z upieczoną gwiazdą makową. Dodaj pół kostki, czyli 100 gramów roztopionego i przestudzonego masła oraz szklankę lekko ciepłego mleka. Po przestudzeniu zawijam ją w papier i przezroczystszą folię i trzymam w chlebaku. Nie rozkładaj jej na całej powierzchni. Babka drożdżowa wilgotna idealnie nadaje się jako inspiracja do wykonania ciasta drożdżowego pod tę pyszną gwiazdę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aniagotuje.pl/przepis/gwiazda-makowa