Liczba porcji: dwa litry rosołu Kaloryczność kcal: 70 w 100 ml Dieta: bezglutenowa 1 kura lub kurczak o wadze około 1,5 kg 2 duże marchewki - 400 g 1 korzeń pietruszki - 100 g 1 średnia cebula - 130 g pół pora - 100 g 1/4 dużego korzenia selera - 150 g 2 duże ząbki czosnku 2 litry wody garść natki pietruszki lub/oraz świeży lubczyk przyprawy i zioła: 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka ziaren pieprzu, 2 łyżeczki soli Rosół z kurczaka W dniu szykowania rosołu można całego kurczaka lub kurę pomoczyć przynajmniej dwie godziny w misce lub w garnku z wodą (zwykła z kranu lub filtrowana). Z garnka z rosołem z kury lub z kurczaka wyłów całego kurczaka (może się rozpadać) oraz wszystkie warzywa i przyprawy i odłóż do większej salaterki. Po godzinie gotowania (kurczak) lub też trzech godzinach gotowania (kura) możesz dodać do rosołu: dwa ząbki czosnku (nie każdy je dodaje i możesz je pominąć); natkę pietruszki; świeży lubczyk ogrodowy (w sezonie letnim); dwie łyżeczki soli. Zapraszam po najlepszy przepis na rosół z kury lub też rosół z kurczaka. Kurczaka o wadze około 1,5 kg (lub też kurę o wadze minimum 1,5 kg) umieść w garnku z wrzątkiem. Pierwsza z nich wygląda tak, że wcześniej kurczaka lub kurę moczymy w wodzie a następnie zalewamy mięso w garnku zimną wodą i zagotowujemy ją. (Osoby na diecie bezglutenowej wybierają np. makaron ryżowy itp.)Warzywa oraz mięso z rosołu możesz wykorzystać na wiele sposobów. Czy używasz kurczaka, czy też kury polecam usunąć kuper oraz nadmiar tłuszczu z dołu podbrzusza. Rosół polecam podawać jeszcze gorący z makaronem, zacierkami lub kluskami lanymi. Cebulę przekrój na pół i podpiekaj chwilę na suchej patelni lub nad palnikiem kuchenki gazowej. Jedyna różnica polega na tym, że kurczaka gotujesz około godziny do półtorej, zaś kurę od dwóch do trzech godzin. To wyjątkowo uniwersalna zupa, którą możesz podać z makaronem, zacierkami lub kluskami lanymi. Możesz dodać na talerz pokrojoną w plasterki marchew oraz siekaną natkę pietruszki. Rosół ten możesz ugotować zarówno na kurze, jak i na kurczaku. Kurczak lub kura ze skórą są wystarczająco tłuste bez tych fragmentów, by w rosole pojawiły się oczka tłuszczu. Z podanej ilości składników otrzymasz dwa litry samego wywaru (bez warzyw i mięsa). pozostałość tradycji żydowskiej lub też niekwestionowany sposób przekazywany na kolejne pokolenia. W garnku z kurczakiem umieść umyte i obrane warzywa. Przy użyciu kury polecam dodać do garnka o 500 ml więcej wody. Niektórzy uważają, że długie moczenie mięsa chociaż trochę oczyszcza je z pozostałości po stosowanych antybiotykach. Jeśli jest to rosół na kurze, to gotuj go tak do trzech godzin. Wówczas polecam dodać do garnka o 500 ml więcej wody. Jeżeli masz ochotę samodzielnie przygotować też makaron to wypróbuj mój przepis na makaron domowy. Dodaj też dwa listki laurowe, trzy ziarna ziela angielskiego oraz łyżeczkę ziaren czarnego pieprzu. Jeśli rosół gotujesz na kurczaku, to wystarczy jedna godzina gotowania.