Zielone pappardelle ze szpinakiem i szynką

Ewelina
Makarony
03.07.2014 10:44
Zielone pappardelle ze szpinakiem i szynką

Przepis

Zielone pappardelle ze szpiankiem i wędzoną szynką

Skład:

1/2 opakowania szpinakowego makaronu Pappardelle

70g świeżego szpinaku

10-15 listków świeżej mięty

1/2 cytryny

4 ząbki czosnku

kilka plasterków szynki szwardzwaldzkiej

oliwa

sól, pieprz

Zaczynamy.

Do wrzącej, lekko osolonej wody wkładamy makaron i gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy wyciśnięte przez praskę 4 ząbki czosnku, chwile podsmażamy i dodajemy świeży szpinak (opcjonalnie można go pokroić lub posiekać). Mieszamy, aż zmniejszy swoją objętość. Dalej, dodajemy stopniowo śmietanę (najlepiej jak śmietana będzie w temperaturze pokojowej), wraz z posiekanymi listkami mięty, cały czas energicznie mieszamy. Na koniec ścieramy skórkę z cytryny.

Jak PODAWAĆ?

Sos wykładamy na makaron, dekorując szynką szwardzawldzką.