Przepis
Zielone pappardelle ze szpiankiem i wędzoną szynką
Skład:
1/2 opakowania szpinakowego makaronu Pappardelle
70g świeżego szpinaku
10-15 listków świeżej mięty
1/2 cytryny
4 ząbki czosnku
kilka plasterków szynki szwardzwaldzkiej
oliwa
sól, pieprz
Zaczynamy.
Do wrzącej, lekko osolonej wody wkładamy makaron i gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy wyciśnięte przez praskę 4 ząbki czosnku, chwile podsmażamy i dodajemy świeży szpinak (opcjonalnie można go pokroić lub posiekać). Mieszamy, aż zmniejszy swoją objętość. Dalej, dodajemy stopniowo śmietanę (najlepiej jak śmietana będzie w temperaturze pokojowej), wraz z posiekanymi listkami mięty, cały czas energicznie mieszamy. Na koniec ścieramy skórkę z cytryny.
Jak PODAWAĆ?
Sos wykładamy na makaron, dekorując szynką szwardzawldzką.