Czy drożdże można mrozić?

Czy drożdże można mrozić?

Drożdże to składnik, który zawsze przyda się w kuchni. Można wyczarować z nich chleb, racuchy czy też pyszne ciasto. Znano je już w starożytności, choć nie do końca zdawano sobie wtedy sprawę z ich właściwości. Dawniej zbierano je przy fermentacji piwa lub wina, płukano wodą i przechowywano w lodowniach i piwnicach. Dziś nie musimy już tego robić- gotowe do użycia możemy kupić w sklepie. Na półkach znajdziemy je w postaci sproszkowanej lub świeżej - w kostkach.

Zdjęcie Czy drożdże można mrozić? #1

Jeśli nie lubimy marnować jedzenia zapewne po zużyciu 3 lub 5 gram drożdży często zastanawiamy się do czego ich użyć. Czasem nie mamy pomysłu lub ochoty na kolejne danie. Wtedy okazuje się, że nie zawsze jest to konieczne. Z pomocą przyjdzie nam możliwość przechowania ich w zamrażarce, aż do następnego razu.



Mrożenie drożdży



Przydatną informacją w takiej sytuacji będzie to, że można je mrozić przy zachowaniu kilku warunków:

  • Z całego opakowania nie rozpakowując produktu z papierka wydzielamy porcje w zależności od potrzeb. Możemy je połamać lub podzielić nożem kuchennym, co pozwoli nam bardziej precyzyjnie odmierzyć odpowiednią ilość.
  • Porcje układamy w pojemniku, na tacce lub po prostu w szufladzie zamrażarki. Ważne jest to, by nie dotykały do siebie nawzajem.
  • Po upływie około godziny, gdy są już chociażby lekko zamarznięte można wrzucić je do jednego woreczka lub pojemniczka. Wtedy mogą już się dotykać.

Drożdże w zamrażarce przechowujemy do 6 miesięcy.



Rozmrażanie drożdży

Zdjęcie Czy drożdże można mrozić? #2

-Jeśli potrzebujemy ich tego samego dnia, wystarczy, że zostaną odstawione w ciepłe miejsce w miseczce.


-Kolejnym doskonałym sposobem na rozmrożenie drożdży jest zalanie ich proporcjonalną do wykonywanego przepisu ilością wody czy też ciepłego mleka.

Jeśli zaś wiemy, że drożdży będziemy potrzebować następnego dnia, wystarczy, że wyjęte dzień wcześniej umieścimy w pojemniku w lodówce, wtedy z pewnością także się rozmrożą.

Może się zdarzyć, że podczas rozmrażania drożdże przyjmą płynną konsystencję. Nie należy się tym przejmować, są one nadal pełnowartościowym produktem i nie tracą swoich właściwości. Jest to jedynie zmiana stanu ich skupienia. Wskazane jest postępowanie tak, jak jest to opisane w przepisie.

Rozmrażając drożdże warto pamiętać o tym, że nie wolno ich zamrażać ponownie. Nie jest także możliwe rozmrażanie drożdży w kuchence mikrofalowej.

Mrożenie drożdży to zatem świetny sposób, by nie wyrzucać niepotrzebnych w tym momencie porcji a także na to, by mieć je pod ręką w razie potrzeby na "czarną godzinę", kiedy okaże się, że nagle jest to produkt, którego potrzebujemy.

Agnieszka

true

Polecane