Chcesz zamrozić pierogi? Ten jeden błąd może zrujnować wszystko

Patrycja
Kulinaria
24.11.2019 11:14
Chcesz zamrozić pierogi? Ten jeden błąd może zrujnować wszystko

Pierogi smakują równie dobrze podawane na słodko, jak i na słono. W Święta Bożego Narodzenia królują pierogi z kapustą i grzybami, a także pierogi z suszoną śliwką. Jednak ich lepienie nie odbywa się w sposób tak szybki, jak ich znikanie ze stołu. Dlatego tak wiele z nas decyduje się na zrobienie większej ilości pierogów w luźniejszy dzień i zamrożenie ich.

Mrozimy ugotowane pierogi?

Jedne z nas mrożą ugotowane pierogi, pozostałe Panie wolą zamrozić je bez uprzedniego wkładania do wrzątku. Tu mamy dla Was pierwszą radę – zdecydowanie najlepiej jest mrozić lekko podgotowane pierogi. Zamrożone w pełni ugotowane, będą się rozlatywać przy rozmrażaniu, natomiast zamrożone bez wcześniejszego gotowania będą po rozmrożeniu twarde.

Zdjęcie Chcesz zamrozić pierogi? Sprawdź jak zrobić to umiejętnie, by nie popękały! #1

Krok po kroku

1.Ulepione pierogi włóż do gotującej się, osolonej wody na około minutę.

2. Wyjmij pierogi do miski z odrobiną tłuszczu i „wymieszaj” je z nim dokładnie.

3. Pierogi przełóż na tackę, najlepiej aluminiową i rozłóż tak, by nie stykały się ze sobą.

4.Wystudzone pierogi włóż razem z tacką do zamrażalnika na około godzinę.

5. Lekko zmrożone pierogi wyjmij i przełóż do woreczków.

Zdjęcie Chcesz zamrozić pierogi? Sprawdź jak zrobić to umiejętnie, by nie popękały! #2

Jak rozmrozić pierogi?

Jeśli chcemy pierogi rozmrozić, wystarczy że wrzucimy je do wrzątku i będziemy gotować do uzyskania odpowiedniej miękkości. Aby podczas gotowania pierogi nie popękały, nie może być ich zbyt wiele. Zamrożone pierogi obniżą temperaturę wody, co spowolni proces gotowania, a długo podgrzewane pierogi mogą popękać.

Zdjęcie Chcesz zamrozić pierogi? Sprawdź jak zrobić to umiejętnie, by nie popękały! #3

Postępując zgodnie z instrukcją, Wasze pierogi będą smakować jakbyście dopiero je przygotowały.

Smacznego

Kluczowe Punkty
  • Pierogi są popularną potrawą podczas Świąt Bożego Narodzenia, a ich lepienie jest czasochłonne. Wielu ludzi decyduje się na zamrożenie pierogów.
  • Można mrozić ugotowane pierogi, ale najlepiej jest je lekko podgotować przed zamrożeniem, aby uniknąć ich rozlatywania się lub twardnienia.
  • Rozmrażanie pierogów polega na wrzuceniu ich do wrzątku i gotowaniu do uzyskania odpowiedniej miękkości. Należy pamiętać, aby nie gotować ich zbyt długo, aby nie pękały.
Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną