Pierogi smakują równie dobrze podawane na słodko, jak i na słono. W Święta Bożego Narodzenia królują pierogi z kapustą i grzybami, a także pierogi z suszoną śliwką. Jednak ich lepienie nie odbywa się w sposób tak szybki, jak ich znikanie ze stołu. Dlatego tak wiele z nas decyduje się na zrobienie większej ilości pierogów w luźniejszy dzień i zamrożenie ich.
Mrozimy ugotowane pierogi?
Jedne z nas mrożą ugotowane pierogi, pozostałe Panie wolą zamrozić je bez uprzedniego wkładania do wrzątku. Tu mamy dla Was pierwszą radę – zdecydowanie najlepiej jest mrozić lekko podgotowane pierogi. Zamrożone w pełni ugotowane, będą się rozlatywać przy rozmrażaniu, natomiast zamrożone bez wcześniejszego gotowania będą po rozmrożeniu twarde.
Krok po kroku
1.Ulepione pierogi włóż do gotującej się, osolonej wody na około minutę.
2. Wyjmij pierogi do miski z odrobiną tłuszczu i „wymieszaj” je z nim dokładnie.
3. Pierogi przełóż na tackę, najlepiej aluminiową i rozłóż tak, by nie stykały się ze sobą.
4.Wystudzone pierogi włóż razem z tacką do zamrażalnika na około godzinę.
5. Lekko zmrożone pierogi wyjmij i przełóż do woreczków.
Jak rozmrozić pierogi?
Jeśli chcemy pierogi rozmrozić, wystarczy że wrzucimy je do wrzątku i będziemy gotować do uzyskania odpowiedniej miękkości. Aby podczas gotowania pierogi nie popękały, nie może być ich zbyt wiele. Zamrożone pierogi obniżą temperaturę wody, co spowolni proces gotowania, a długo podgrzewane pierogi mogą popękać.