Pasteryzacja przetworów w zmywarce — HIT w kuchni! Krok po kroku

Pasteryzacja przetworów w zmywarce — HIT w kuchni! Krok po kroku

Lato się powoli kończy, a więc warto zatrzymać jego smaki poprzez zrobienie przetworów na zimę. Mowa tu o dżemach, sokach, sałatkach czy kompotach. Najlepiej jest zrobione przetwory pasteryzować, aby dłużej pozostawały świeże i przypominały nam smaki lata. Poznajcie łatwy i prosty sposób na pasteryzację, który jest bardzo prosty.

Pasteryzowanie

Pasteryzacja to nic innego jak proces konserwowania warzyw, owoców czy gotowych potraw, dzięki czemu zachowują one swoją świeżość, a szczelne ich zamknięcie sprawia, że mogą przeleżeć w spiżarce nawet cały rok. Wysoka temperatura sprawia, że wszelkie baterie zostają zabite, a nakrętka zostaje wessana do środka. Dzięki temu powietrze nie dochodzi już do słoika i jest on dobrze zabezpieczony przed działaniem zewnątrz. Duże ilości owoców czy warzyw, których nie jesteśmy w stanie przejeść latem, można przemienić w dżemy, soki czy sałatki.


Babciny sposób

Nasze babcie czy mamy zawsze przygotowywały przetwory, które później pasteryzowały. Najczęściej odbywało się to poprzez wkładanie ich do dużego garnka z wodą i gotowanie przez pewien czas na piecu. Nie jest to jednak łatwa sztuka, ponieważ należy wtedy pilnować, aby woda wrzała, a nie się gotowała. Słoiki należy również pilnować, aby nie wykipiały oraz nie pękały, co może spowodować zbyt wysoka temperatura wody. Istnieje jednak prostszy sposób na ich pasteryzację przy wykorzystaniu sprzętu kuchennego.

Zdjęcie Pasteryzacja przetworów w zmywarce — HIT w kuchni! Krok po kroku #1


Pasteryzacja w zmywarce

Słoiki można jednak pasteryzować szybciej, sprawniej i skuteczniej. Sposób ten nie jest tak czasochłonny a równie skuteczny, jak pasteryzacja w gorącej wodzie w garnku. Do tego zadania można wykorzystać zmywarkę, która zazwyczaj kojarzy nam się tylko z myciem naczyń. Wystarczy tylko kilka kroków, aby pasteryzować słoiki przy jej użyciu.

Zdjęcie Pasteryzacja przetworów w zmywarce — HIT w kuchni! Krok po kroku #2

Krok 1

Na początku do umytego i suchego słoika należy włożyć dane przetwory, które obecnie gotujemy. Należy jednak pamiętać, aby pozostawić u góry odrobinę wolnej przestrzeni, ponieważ pod wpływem ciepła zawartość słoika może się podnosić, co może doprowadzić do jego wykipienia. Jeśli część skapnie nam na słoik, należy go wtedy dokładnie wytrzeć, szczególnie w miejscu, gdzie jest miejsce na zakrętkę. Dla pewności możemy przetrzeć również ranty naczyń i wnętrza pokrywek wacikiem nasączonym spirytusem. Dzięki temu wieczka nie powinny się rozszczelnić.

Krok 2

Kolejnym krokiem jest porządne zakręcenie słoika, tak aby jego zawartość pod wpływem temperatury nie wykipiała. Następnie ustawiamy je w zmywarce, ale dnem do góry i włączamy program, który ma najwyższą temperaturę wody (wystarczy 75 stopni C).

Krok 3

Po zakończonym cyklu zmywania, powstałe weki wyciągamy i układamy nadal dnem do góry, dzięki czemu proces pasteryzacji będzie nadal trwał. Po 24 godzinach możemy odwrócić słoiki i sprawdzić, czy mają wklęsłe denka, które są oznaką pomyślnej pasteryzacji.

Ważne:

Tą metodą nie można pasteryzować groszku oraz fasoli, ze względu na za niską temperaturę pasteryzacji.

Pamiętaj również, żeby nie dodawać żadnych środków czyszczenia do zmywarki w trakcie pasteryzacji.

true

Polecane