Wielkanoc pewnie większości z was kojarzy się z pysznym jedzeniem i miło spędzonym czasem wśród najbliższych. Żeby tegoroczne święta były jeszcze lepsze, przygotowaliśmy dla was przepis na pyszny żurek Magdy Gessler. Przepis na tradycyjny żurek Magdy nie jest wcale skomplikowany, a z pewnością zrobi furorę wśród gości.
Przepis na żurek Magdy Gessler
Idealny żurek powinien być – dobrze doprawiony, kwaskowaty, troszeczkę tłusty, ale jednocześnie lekki. Dokładnie taki jest żurek Magdy Gessler. Sekretem jej wielkanocnego żurku jest to, że jest robiony na domowym, prawdziwym zakwasie. Magda Gessler uważa, żeby wyszedł najlepszy żurek, zakwas na żur należy nastawić maksymalnie dwa tygodnie przed świętami. Spróbuj żurek z dodatkiem grzybów, kiełbasą, jajkiem, doprawiony majerankiem.
Składniki na żurek Magdy Gessler:
-1 l wody
-350 g mąki razowej
-4 jajka
-300 g białej kiełbasy
-4 ząbki czosnku
-5 prawdziwków
-1 łyżka masła
-1 l bulionu warzywnego
-250 ml śmietany
-3 liście laurowe
-sól, pieprz
-5 kulek ziela angielskiego
-majeranek
-natka pietruszki
-chrzan (według uznania)
ŻUREK MADY GESSLER - WYKONANIE
Zakwas na żur:
Do dużego garnka wsypać mąkę i zalać ją taką ilością wrzącej wody, by powstała gładka masa.
Dolać pozostałą wodę.
Wrzucić 3 ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe.
Garnek przykryć i owiązać gazą.
Odstawić na minimum 3 dni w ciepłe miejsce.
Po upływie 3 dni zakwas przerzedzić.
Przygotowanie żurku
Prawdziwki pokroić i podsmażyć na rozgrzanym maśle.
Zalać bulionem i gotować aż grzyby będą miękkie.
Dodać zakwas na żur, wyciśnięty ząbek czosnku, śmietanę oraz szczyptę majeranku.
Doprawić solą i pieprzem.
Opcjonalnie dodać chrzan do smaku.Jajka ugotować na twardo. Kiełbasę parzyć około 20 minut. Jajka pokroić na ćwiartki, a kiełbasę w plasterki.
SMACZNEGO! :)