Ciasto bananowe

mela
Fit
23.07.2015 10:23
Ciasto bananowe
  • Czas gotowania: 50 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

8 bananów

1 szklanka mąki pełnoziarnistej

1 szklanka kaszy manny

1 szklanka płatków owsianych

3 jajka

proszek do pieczenia

1 szklanka cukru pudru

100 ml oliwy z oliwek

100 ml mleka

200 g serka homogenizowanego

kardamon

pestki dynii

Przepis

Przygotowanie:

Pomysł na wykorzystanie wielu dojrzałych bananów? Ciasto z bananami i kardamonem

Wyrazisty smak, pożywne śniadanie i dużo zadowolenia w brzuchu i na twarzy :)

Ubijamy białko jajek na sztywno, dodajemy cukier

Do ubitych białek dodajemy żółtka

Następnie dodajemy wszystkie suche składniki i dokładnie miksujemy na wolnych obrotach. W między czasie dodajemy oliwę z oliwek i mleko.

Na koniec do powstałej masy dodajemy serek homogenizowany, mieszamy

Najbardziej dojrzałe banany (4) rozgniatamy widelcem i dodajemy do powstałego ciasta, mieszamy

Pozostałe 4 banany kroimy w plasterki i wykładamy nimi dno tortownicy (24cm) wysmarowanej masłem lub oliwą; posypujemy pestkami dynii

Masę bananową przekładamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni [pieczenie góra/dół] na 50 minut.

Upieczone ciasto z bananami odstawiamy do przestygnięcia. Zdejmujemy brzeg tortownicy, a ciasto przekładamy spodem do góry na ozdobny talerz.

Wierzch ciasta polecamy ozdobić polewą czekoladową z sokiem cytrynowym!

Smacznego!

.by Jasia.