Kryształek na ciemnym biszkopcie.

Joanna
Ciasta
30.03.2020 10:35
Kryształek na ciemnym biszkopcie.

Składniki: Blaszka 25×36 cm Biszkopt: 8 jajek L szczypta soli pół szkl.oleju 1 szkl.mąki pszennej tortowej 1/3 szkl.mąki ziemniaczanej 1/3 szkl.kakao 1 szkl.cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jogurtowo- śmietanowa: 4 galaretki w różnych kolorach (żółta, niebieska, zielona, czerwona) 400 g jogurtu greckiego 200 ml śmietanki kremówki 2 szkl. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na dnie przekrojony blat biszkoptu, można nasączyć wedle uznania, ale ciasto samo w sobie jest dość wilgotne dzięki dodatkowi oleju. mleka 3/4-1 szkl.cukru pudru 4 łyżki żelatyny Polewa: 100 ml śmietany kremówki 30 % 75 g czekolady mlecznej 1 łyżeczka żelatyny posypka cukrowa Przygotowanie: Biszkopt przygotować najlepiej dzień wcześniej wieczorem, galaretki również. W małym rondelku zagotować resztę mleka z cukrem pudrem, zdjąć z palnika i wrzucić napęczniałą żelatynę, wymieszać dokładnie do rozpuszczenia się żelatyny,odstawić do przestygnięcia. Na drugi dzień galaretki pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać je razem w misce. Dodać galaretki, dokładnie wymieszać łyżką i wylać na biszkopt, wyrównać szybko łyżką, następnie przyłożyć drugi blat biszkoptu i delikatnie docisnąć. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na ok. 40 min. Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno,dodawać partiami cukier, miksować do momentu rozpuszczenia się cukru. Szczególnie dzieciaki lubią takie ciasta, a jeśli masz mało czasu to polecam kryształka na herbatnikach, również zrobi furorę i zniknie w mgnieniu oka. Ciasto jest dość lekkie i nie wymaga dużo pracy, a dzieci bardzo chętnie pomogą przy jego tworzeniu, mój syn pomagał w krojeniu galaretek 🙂

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://slodkoslodka.pl/2020/03/krysztalek-na-ciemnym-biszkopcie/