Omlet będzie równie pyszny z rodzimymi pieczarkami i np. kapustą pekińską.(2 jajka + 2 łyżki mleka) x 2grzybki shimeji - 150 g2 kapustki pok-choi2 łyżki masła klarowanegosos sojowy1 ząbek czosnkukawałek imbirusól, pieprzPrzygotowanie: Dodać starty na tarce imbir, podlać 1 łyżką sosu sojowego i dusić pod przykryciem następne kilka minut 2 jajka dokładnie roztrzepać z 2 łyżkami mleka, dodać szczyptę soli. Popularność grzybów shimeji związana jest z ich mocnym smakiem umami, a po obróbce cieplnej jeszcze bardziej uwidacznia się ich maślano-orzechowy smak i co najważniejsze nadal pozostają chrupkie. Podobnie usmażyć drugi omlet wypełnić przygotowaną kapustą pok-choi i grzybkami shimeji, złożyć na pół podawać z sałatką pomidorową SMACZNEGO ! Grzyby shimeji to poza shiitake i enoki najpopularniejsze grzyby w kuchni azjatyckiej, szczególnie często jedzone w Japonii. Poza oryginalnym smakiem posiadają wiele cennych składników odżywczych (cynk, miedź, potas, witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6, B9, B12 oraz błonnik) i prozdrowotnych właściwości, w tym przeciwnowotworowe. Grzyby shimeji i kapustę pok-choi wykorzystałam do przygotowania omletu w azjatyckim stylu.