To co zostało, zjedliśmy na drugi dzień na drugie śniadanie – sałatka bardzo dobrze do następnego dnia przechowuje się w lodówce. 200-300 g ulubionego makaronu 100 g orzechów włoskich 1 op. mixu sałat lub 2 mini sałaty rzymskie 100 g gorgonzoli Sos: 2 łyżki oliwy z orzechów włoskich 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżeczka musztardy starofrancuskiej sól, pieprz W misce mieszamy ugotowany makaron, sałatę (jeśli mamy sałatę rzymską, kroimy ją na mniejsze części), ser oraz orzechy. Sałatka makaronowa z dodatkiem sałaty, orzechów i sera pleśniowego, to smaczny i szybki pomysł na niebanalną kolację. U mnie sałatka z wyrazistą i charakterną gorgonzolą, ale jeśli nie lubicie tak ostrych smaków można wykorzystać nieco łagodniejszy Lazur Błękitny. Składniki na sos umieszczamy w słoiczku z wieczkiem i potrząsamy, aż do połączenia.