Składniki na 2 porcje: 500 g topinamburu 3 szkl. bulionu mięsnego lub warzywnego cebula ząbek czosnku garść orzechów włoskich pęczek natki pietruszki łyżeczka suszonego rozmarynu sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek oliwa truflowa śmietana - opcjonalnie Topinambur umyć, obrać i pokroić na kawałki. Gęsty krem z topinamburu z rozmarynem, prażonymi orzechami włoskimi i świeżą natką pietruszki oraz dodatkiem oliwy truflowej to zupa wyjątkowa, którą polecam dla całej rodziny, ponieważ topinambur ma bardzo dużo wartości odżywczych. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek i podsmażyć jeszcze minutę, uważając aby czosnek się nie spalił. Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty to warzywo o ziemniaczano-orzechowym smaku, z wyglądu podobny jednak do mini selera lub imbiru. Można go przyrządzać na wiele różnych sposobów, a ja dzisiaj postawiłam na rozgrzewającą zupę.