Chlebek bananowy z czekoladą

Katarzyna
Ciasta
25.03.2020 12:41
Chlebek bananowy z czekoladą

😉 Składniki: - 3 przejrzałe banany + ew. jeden na wierzch ciasta - 110 g masła - 150 g cukru - 2 jajka - 240 g mąki pszennej - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego - 100 g czekolady lub orzechów opcjonalnie Chlebek pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 50 minut lub do momentu, w którym wykałaczka włożona w środek ciasta wyjdzie sucha. Na tym etapie możemy ją udekorować resztkami czekolady, orzechów lub dodatkowym bananem przeciętym wzdłuż na pół. 😉 Pewnie sporo z Was zrobiło zapasy owoców, które teraz zaczynają już powoli hodować rączki, a niedługo zaczną walczyć o władzę w mieszkaniu. 😉 Taki chlebek to świetna opcja jako ciacho do kawy, przekąska w ciągu dnia lub propozycja podwieczorku. Następnie dodajemy po jednym jajku na zmianę z mąką wymieszaną z sodą. Chlebek sam w sobie jest puszysty i bardzo bananowy, a możecie go dodatkowo podkręcić kawałkami czekolady. Macie w domu stertę brązowych bananów i nie wiecie co z nimi zrobić? Od czasu do czasu sprawdzajmy czy mąka nie przykleiła się do dna lub boków miski.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://mostekwkuchni.pl/chlebek-bananowy-z-czekolada/