Pełnoziarniste pierogi z mascarpone i czereśniami

Krzysztof
10.07.2014 13:26
Pełnoziarniste pierogi z mascarpone i czereśniami

Przepis

SKŁADNIKI:

mąka pełnoziarnista 1 1/2 szklanki

sól 1 szczypta

gorąca woda 1 szklanka

truskawki 200 g

mascarpone light 125 g

słodzik light do wypieków 2 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE:

Przygotować farsz: truskawki opłukać, usunąć szypułki i pokroić w kostkę. Dodać serek mascarpone oraz słodzik i wymieszać. Przygotować ciasto. Mąkę przełożyć do miski, dodać szczyptę soli oraz gorącą wodę. Odczekać aż mąka wsiąknie wodę i zagnieść ciasto. Uwaga: ciasto będzie gorące. Stolnicę wysypać odrobina mąki. Z gotowego ciasta odrywać małe kawałki, formować kulki a następnie lekko rozwałkować. Na środek nakładać łyżeczkę farszu i dobrze skleić. Wrzucać na osoloną wrzącą wodę , gotować minutę od momentu wypłynięcia. Smacznego:)