Czas przygotowania: 1,5 godziny Składniki: 3 kg brzoskwiń 1 kg moreli 2 gałązki rozmarynu ½ szklanki erytrolu (lub cukru – choć ja zachęcam do erytrolu – ma 0 kcal!) Przygotowanie: Owoce przekrajamy na pół, usuwamy pestkę. Chociaż nie da się zamknąć na dłużej tych ciepłych cudownych wieczorów spędzanych na świeżym powietrzu albo leniwych chwil nad jeziorem, to można przynajmniej zatrzymać smaki i zapachy! Jeżeli chcecie być na bieżąco z tym, co pojawia się na blogu gorąco zachęciam do śledzenia mnie na Instagramie i Facebooku! Jeżeli owoce są bardzo dojrzałe może się okazać, że słodzidło w ogóle nie będzie potrzebne – spróbujcie! Dodajemy posiekany drobno rozmaryn, zasypujemy erytrolem i gotujemy na małym ogniu około godziny, aż konfitura zgęstnieje. Konfitura brzoskwiniowa z morelami i rozmarynem – bez sztucznych dodatków i zagęszczaczy zrobi to dobrze. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i trzymamy słoiki w piecu jeszcze pół godziny. Wypróbujcie konfiturę truskawkową z rabarbarem albo dżem chia z jagodami.