Pieczarkowe risotto

Katarzyna
Obiad
20.03.2020 15:23
Pieczarkowe risotto

😉 Ilość porcji: 2 Składniki: 150 g ryżu arborio 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego ½ szklanki białego wina 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 1 ząbek czosnku 250 g pieczarek ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki tymianku 2 łyżki masła 40 g tartego parmezanu sok z ½ cytryny sól, pieprz, oliwa Sposób wykonania: Kiedy ryż wchłonie cały bulion i będzie miękki dorzucamy do niego łyżkę masła, parmezan oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Do patelni z warzywami dorzucamy ryż i smażymy całość ok. minutę na średnim ogniu. Dziś mam dla Was przepis na pyszne i kremowe pieczarkowe risotto, które może stanowić posiłek sam w sobie lub dodatek do mięs. Cebulę i selera drobno siekamy, następnie smażymy na patelni po pieczarkach z odrobiną oliwy. Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na 1 łyżce masła i odrobinie oliwy. W końcu dobre samopoczucie to teraz podstawa, a nic tak nie podnosi na duchu jak coś dobrego do przekąszenia 😉 Kiedy ryż wchłonie cały płyn dolewamy 1/3 bulionu i zmniejszamy ogień pod patelnią.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://mostekwkuchni.pl/pieczarkowe-risotto/