Odstawić zieloną część pora przeciąć wzdłuż na pół i rozchylając zielone liście dokładnie wypłukać ziemię, następnie pokroić w 1-2 cm paski na rozgrzanym maśle podsmażyć pokrojonego pora przez kilka minut, aż straci objętość. Podlać bulionem, dodać śmietanę kremówkę, wymieszać, następnie dosmaczyć solą i pieprzem w sosie porowym ułożyć kawałki dorsza skórą do góry i dusić kilka minut. 4 porcje dorsza a160 gsól, pieprz, słodka papryka czerwona1 łyżka soku z cytryny1 łyżka masła klarowanego2 pory1/2 szklanki bulionu200 ml śmietany kremówkiPrzygotowanie: Musisz wiedzieć, że zielona część pora to skarbnica wartości odżywczych, zawiera ich o wiele więcej niż częściej wykorzystywana w kuchni dolna biała. Danie jest dietetyczne, ponieważ dorsza nie obsmażałam tylko udusiłam w sosie śmietanowym.