200 g mąki orkiszowej 1050200 ml soku z buraka (kupny bio, jednodniowy)150 ml mleka2 jajka Lsól100 g roszponkigarść rzodkiewek2 łyżki oleju1 łyżka octu jabłkowego1 łyżeczka miodupestki słonecznika350 g twarogu150 g sera fetaszczypiorekśmietana/jogurt - opcjonalniepieprz z młynkaPrzygotowanie: Uprażyć na suchej patelni ziarna słonecznika twaróg i fetę rozgnieść wiedlcem, doprawić pieprzem i wymieszać ze szczypiorkiem, gdyby był za suchy dodać jogurt lub śmietanę smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni. Tym razem proponuję naleśniki w wersji wytrawnej z twarogiem z dodatkiem sera feta i w towarzystwie roszponki. Po zielonych naleśnikach barwionych szpinakiem (przepis tu ), z czosnkiem niedźwiedzim ( przepis tutaj ) kolej na czerwoną barwę. Gdyby ciasto z trudem się rozlewało rozrzedzić dolewając wody lub mleka gotowe naleśniki przekładać serem.