Domowa Nutella (krem czekoladowy) z kaszy jaglanej – Składniki: 1 ciut niepełna szklanka (o poj. 250ml) kaszy jaglanej (200g) 2,5 szklanki wody (600ml) 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka masła 1 średni banan (ok. 130g) 1 czubata łyżka kakao gorzkiego 1 tabliczka mlecznej czekolady (100g) 3-4 łyżki miodu (mniej lub więcej do smaku) 100ml mleka 3,2% 1 czubata łyżka mleka w proszku 50g orzechów włoskich 1 łyżka soku z cytryny Domowa Nutella (krem czekoladowy) z kaszy jaglanej – Wykonanie: Kaszę ugotować wg instrukcji w tym wpisie: Aż wstyd się przyznać, ale przez większość swojego życia nie miałam pojęcia, jak smakuje kasza jaglana, bo po prostu w moim rodzinnym domu jej się nie przyrządzało ;) Jakiś czas temu jednak skusiłam się na jej kupno i od tego czasu już systematycznie pojawia się w mojej kuchni. Krem nie jest aż tak słodki jak prawdziwa Nutella ;) Jego słodkość w dużej mierze zależy od ilości użytego miodu, a nawet od dojrzałości banana (im dojrzalszy, tym słodszy) – tak więc można dać nieco więcej miodu jeśli zależy nam na słodkim kremie. Zaletą kaszy jaglanej jest to, że poza tym iż jest mega zdrowa, to można ją wykorzystać do dań na słodko i wytrawnie. Z podanych składników uzyskuje się 4 słoiczki (po ok. 200ml) kremu czekoladowego, który należy przechowywać w lodówce. Domowa Nutella (krem czekoladowy) z kaszy jaglanej – to coś, co koniecznie musicie wypróbować! Kolejno dodać kakao, mleko w proszku, rozpuszczoną czekoladę, banana, zblendowane orzechy, miód i sok z cytryny.