Jak przygotować risotto z brązowymi pieczarkami portobello? |Risotto z pieczarkami portobello| Składniki: - 500 g brązowych pieczarek portobello - ½ pęczka natki pietruszki - 2 cebule szalotki (lub jedna żółta cebula) - 300 g ryżu arborio - 4 łyżki masła - ½ szklanki białego wytrawnego wina - ok. 5 - 6 szklanek bulionu - ok. 50 g parmezanu - sól - świeżo mielony pieprz |Risotto z pieczarkami portobello| Pieczarki portobello oczyścić (najlepiej pędzelkiem lub wilgotnym ręcznikiem papierowym), pokroić w plasterki. Dodać połowę podsmażonych pieczarek portobello, pozostałe 2 łyżki masła, starty parmezan – wymieszać, pozostawić przez chwilę pod przykryciem. Rozgrzewające, kojące, jednogarnkowe danie przygotujecie w trzydzieści minut, oczywiście pod warunkiem, że macie wcześniej przygotowany domowy bulion lub rosół. Kiedy ryż będzie już miękki (na wierzchu kremowy, a w środku nieco twardszy) doprawić całość do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wrzucić łyżkę masła i plastry portobello, posolić i oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Z prostych składników powstaje pyszne włoskie danie, kremiste, wilgotne, rozpływające się w ustach. Risotto podawać z pozostałymi grzybami portobello, posypane natką pietruszki. Ryż zalać białym, wytrawnym winem -wymieszać i poczekać aż wino odparuje i zostanie wchłonięte przez ryż. Tym razem trafiła do mnie spora porcja pięknych pieczarek portobello idealnych do przygotowania grzybowego risotto. Smażyć na złoto przez około 5 – 8 minut.