Składniki: 300 g mięsa mielonego, u mnie mielona wołowina 1-11/2 litra wywaru warzywnego, rosołu, a nawet bulionu z kostki Kilka łyżek przecieru pomidorowego 1 puszka soczewicy całej 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 duża marchew ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 1 puszka pomidorów krojonych z zalewy sól i świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki szczypta chili i imbiru olej do smażenia natka pietruszki do posypania zupy Polecam też Wam inny przepisy na: zupę pomidorową z mielonym mięsem, zupę pomidorową z soczewicą i mięsem mielonym, oraz wpis z 40 tradycyjnymi przepisami na ulubione zupy , wpis z 18 przepisami na zupy z pomidorami . A za oknem w marcu jak w garncu, czyli raz zimno, raz ciepło, więc my się rozgrzewamy gorącą zupą z soczewicy i mięsa mielonego, z dodatkiem żółtej i czerwonej papryki, szczyptą chilli i imbiru. Zagotowujemy, dodajemy mięso z warzywami, krojone pomidory wraz z zalewą i dalej gotujemy ok. 15, wsypujemy soczewicę i chwilkę gotujemy, 1-2 minuty. Zupa z mięsem i soczewicą to mój pomysł na wykorzystanie mięsa mielonego, kolorowej papryki i soczewicy. To właśnie ona nadaje daniom smaku i aromatu, jedną z takich potraw jest bogracz z papryką i wołowiną. Zupa z mięsem i soczewicą najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się połączą. Jak przygotować zupę z mięsem i soczewicą? Cebulę i czosnek siekamy i szklimy na patelni.