Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego pół małej kapusty pół szklanki suchej czerwonej soczewicy puszka pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki sól pieprz oliwa (przepis na 5 porcji) Kapustę obieramy z brzydkich liści, myjemy i szatkujemy, cebulę kroimy w kostkę, obie wrzucamy na oliwę, smażymy na wolnym ogniu około 10 minut. Zupa z kapustą włoską, kiełbasą i soczewicą Wegetariańska grochówka z włoską kapustą Zupa z czerwoną kapustą Jarzynowa z młodą kapustą i kalarepą Zupa z soczewicą Z weekendu zostało mi pół główki kapusty, przy okazji zachciało mi się zupy. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut (do miękkości kapusty i soczewicy). Ja w ogóle lubię gotować z domowych resztek, serio serio.