- ½ średniej cebuli - 1 ząbek czosnku - 1 łyżeczka wędzonej papryki mielonej (ostra lub łagodna, wg upodobań) - ½ łyżeczki kminku lub kuminu (jak nie lubisz, to pomiń) - 1 łyżka oliwy lub oleju (do podsmażenia cebuli, czosnku i przypraw) - 6 kawałków suszonych pomidorów z zalewy (średnie lub duże kawałki) - ewentualnie odrobina zalewy z pomidorów - opcjonalnie sól do smaku Pasta z fasoli z suszonymi pomidorami i wędzoną papryką to prosty sposób na smaczną pastę kanapkową, ale też na dodatek do warzyw! Fasola, którą gotujemy samodzielnie w domu jest zwykle twardsza niż ta z konserwy, więc możesz dolać jeszcze odrobinę zalewy z pomidorów. Daj znać w komentarzu, czy przepis na pastę ci się spodobał, a jeśli zasmakuje, to napisz z czym ją najchętniej jesz – będzie mi bardzo miło! Tej przyprawie przypisuje się zapobieganie pierdziawce i zaleca dodawanie do strączków, ale jak nie lubisz i nie przeszkadza ci, że po fasoli kołdra będzie w nocy wirować pod sufitem, to spokojnie możesz odpuścić 😉 Nie pomijaj natomiast wędzonej papryki, bo w połączeniu z suszonymi pomidorami nadaje tej paście z fasoli fajny smak! Sposób wykonania: - Pasta z fasoli może być przygotowana zarówno z tej konserwowej, jak i ugotowanej samodzielnie w domu. Jeśli będziesz gotować fasolę, to pamiętaj, aby ją namoczyć na noc w dużej ilości wody, po czym tę wodę odlać i ugotować w świeżej, osolonej wodzie. - Twoja pasta z fasoli z suszonymi pomidorami i wędzoną papryką jest już gotowa! Pamiętaj, aby ocenić na końcu, ponieważ fasola już była gotowana w osolonej wodzie, dodatkowo suszone pomidory jeszcze podrasują smak pasty, więc łatwo przesolić. 😉 Jeśli coś ci nie zagra w przepisie, to daj mi znać, może będzie warto coś zmienić lub wyjaśnić. Taki zabieg sprawi, że przyprawy oddadzą jeszcze więcej aromatów! - Ugotowaną/przepłukaną fasolę wsyp do pojemnika, dodaj podsmażone z przyprawami czosnek i cebulę. Mam więc cichą nadzieję, że ta pasta przekona cię do strączków lub umocni w miłości do tego rodzaju warzyw! W przepisie napisałam, że można, ale nie trzeba używać kuminu lub kminku. Następnie dodaj mieloną paprykę i kumin/kminek (jeśli używasz), wymieszaj, podsmażaj jeszcze 3 sekundki i zdejmij z ognia.