Składniki: (na 8 sztuk) 8 sztuk podpłomyków (suchych wafli)* 2 płaskie łyżki ciemnego kakao – u mnie Emix 125 g masła 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki mleka (u mnie 2%) 1/2 szklanki mleka w proszku (pełnego) + 1 pełna łyżka opcjonalnie cukier puder do oprószenia wafli *można również użyć tradycyjnych wafli Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy masło, dodajemy cukier, kakao i wlewamy mleko (1/4 szklanki). Aby uniknąć ewentualnych grudek można również składniki zmiksować (masa kakaowa musi być wystudzona i miksujemy ją z mlekiem w proszku) na małych obrotach miksera. Garnek zdejmujemy z ognia, odstawiamy na chwilę po czy powoli wsypujemy mleko w proszku ciągle i energicznie mieszając składniki trzepaczką. Tak przygotowane podpłomyki zawijamy np. w papier do pieczenia i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 1-2 godziny. Masa smarujemy nasze podpłomyki – każda porcja to 4 podpłomyki układane jeden na drugim (ostatniego podpłomyka nie smarujemy). Kakaowe wafelki z podpłomyków wyszły naprawdę pyszne i … znikły w oka mgnieniu. Skąd pomysł na przygotowanie wafelków akurat z podpłomyków?