Klopsiki ze szpinakiem w sosie śmietankowym Składniki na pulpety w sosie pieczarkowym z marchewką: 500-600 g mięsa wołowego mielonego 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 1/2 szklanka mleka sól i pieprz mielony do smaku 1 łyżka majeranku 250 ml bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego ( może być z kostki) 150 ml śmietanki 30% 250 g pieczarek 1 marchewka mąka do oprószenia pulpetów Podsmażamy na oleju rzepakowym, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, dusimy pod przykryciem, gdy płyn z pieczarek odparuje wlewamy bulion, dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę i dusimy ok. 15 minut, wlewamy śmietanę i chwilkę jeszcze dusimy. Podajemy pulpety w sosie pieczarkowym i dodatkiem np. z kaszą jęczmienną i buraczkami, ziemniakami czy ryżem. Pulpeciki mięsne z wołowiny (lub innego mielonego mięsa) w sosie pieczarkowym. Pulpety w sosie pieczarkowym z marchewką. Podawane np. z kaszą i buraczkami, ziemniakami i marchewką z groszkiem. Polecam też przepis na Pulpety drobiowe w sosie cytrynowym. Jak zrobić pulpety wołowe w sosie pieczarkowym, przepis podstawowy.