Na 3 porcje: 1 polędwiczka wieprzowa 1 puszka ananasa 1 por 1 duża czerwona papryka Marynata: 1 łyżka octu z czerwonego wina 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki zalewy z ananasa mielona ostra papryka sól, pieprz Dodatkowo: 1 płaska łyżka brązowego cukru 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej ryż Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na około 2,5 cm plastry. W misce umieszczamy ocet winny, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, zalewę z ananasa oraz przyprawy, dokładnie mieszamy. Udostępnij Zapisz Dania z sosem słodko-kwaśnym kojarzą mi się głównie w zestawieniu z kurczakiem. Wlewamy na patelnię i mieszamy, aż powstały sos zgęstnieje (gdyby sos był zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody). Na patelnię przekładamy mięso i podgrzewamy razem przez około 1 minutę. Tym bardziej z zaciekawieniem przygotowałam takie danie z polędwiczką wieprzową. Mięso wyjmujemy z marynaty, delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym (marynatę zachowujemy). Obsmażamy po około 1,5-2 minuty z obu stron. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.