Jeśli szukacie przepisu na pyszne drożdżowe paszteciki, to polecam Wam te: Składniki: 2 litry wody 500 g buraków + 2 opakowania suszonych buraczków Amkez (wzbogacają smak) (wzbogacają smak) włoszczyzna: 2-3 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki, pół selera, 1 cebula i kawałek pora 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu 1-2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru do smaku (opcjonalnie, suszone buraczki dają słodkawy posmak) kilka suszonych grzybów 1 małe jabłko 2-3 łyżki soku z cytryny lub octu 1 łyżeczka majeranku świeżo mielony czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy na większe kawałki. Po tym czasie dodajemy obrane ząbki czosnku (najlepiej lekko nacięte na końcach), obrane i pokrojone na mniejsze kawałki buraki, suszone buraczki, suszone grzyby oraz jedno pokrojone na ćwiartki (zostawiamy skórkę, usuwamy gniazdo nasienne). Warto też od razu dodać 1 łyżkę soku z cytryny lub 1 łyżkę octu. Zalewamy całość 2 litrami wody i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu około 30 minut. Tak przygotowany barszcz idealnie smaku w towarzystwie tortellini, uszek, krokietów lub pasztecików. Taki czerwony barszcz wyśmienicie smakuje z tortellini, uszkami, pierogami, krokietami lub pasztecikami. Pod koniec gotowania doprawiamy nasz barszcz do smaku majerankiem, solą, cukrem (opcjonalnie) i świeżo mielonym pieprzem. Prosty czerwony barszcz (bez zakwasu) Lubicie czerwony barszcz? Rada: Barszcz najlepiej ugotować dzień wcześniej, aby smaki ładnie się przegryzły.