Składniki na 1 pudełeczko chałwy wielkości 10 x 7 cm 1 szklanka słonecznika 3 łyżki masła orzechowego (bez dodatków) 1-2 łyżeczki kakao 3-5 łyżeczek miodu (według smaku) aromat waniliowy lub odrobina naturalnej wanilii (kilka kropel) 1. Słonecznik podprażamy na suchej patelni na złoto aż zacznie charakterystycznie pachnieć :) Robiłam już chałwę sezamową <--klik, ale ta to jest mistrzostwo, jest tak smaczna, że można ją jeść bez opamiętania i nie wychwalam tu jej przesadnie, ale piszę Wam szczerze, potwierdzi to też mój mąż który skomponował i przyrządził tą chałwę - jej smak jest do złudzenia podobny do sezamowej, ale dla mnie o wiele smaczniejszy. (zdjęcie pojemniczka z ujedzoną już chałwą ;) Zawijamy w pozostał folię i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Zawijamy w pozostał folię i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.